Pikans marokkoi hal 2.

 Tegnap marokkoi halat keszitettem. Bar mar van egy marokkoi hal recept a blogon, amit aprilisban tettem fol, de ez most maskepp keszult. Mivel ahany haz annyi szokas, marokkoi hal is tobbfele keppen keszul. Az erdekes az, hogy mindenki a sajatjara mondja, ez az eredeti recept. Mivel en magyar vagyok, nem marokkoi, nem is tudhatom melyik az eredeti recept,viszont azt igen, hogy akiktol tanultam marokkoiak es jol foznek. Szamomra minden valtozata kulonleges finomsag, igazi disze a hetvegi vacsoraknak. Akkor terjunk a receptre.






   
Hozzavalok :Hal file vagy barmilyen hal amiben keves szalka van.
4 adaghoz  1,30 kg nilusi suger steaket hasznaltam.
2 repa, 1 citrom, 2 pritamin paprika 
1 fej fokhagyma
1 csokor koriander, 1/2 csokor zoldpetrezselyem,
3 db szaritott edes piros paprika (egeszben)
1 db eros szaritott piros  paprika (egeszben)
etelizesito, so, bors,  1 1/2 evokanal pirospaprika (daralt)
1 1/2 pohar viz
3/4 pohar repce olaj (vagy ki mit hasznal)1/2 kiskanal kurkuma.





Elkeszitese : A halat adagokra vagjuk , egy talba tesszuk es rafacsarunk egy egesz citrom levet. Megsozzuk es borsozzuk. Legalabb fel orat a citromos leben hagyjuk.
 A repakat felszeletejuk hosszaban, a pritaminpaptikat csikora vagjuk, a fokhagymat megtisztitjuk es szeletekre vagjuk.
1-2 evokanal olajban megfuttatjuk a fele fokhagymat, epp csak par pillanatra. Hozzaadjuk a felszeletelt pritaminpaprikat es a repat, par percis egyutt dinszteljuk. Nem kell megpuhulnia, csak kicist erjenek osze az izek. A koriandert aprora vagjuk. A 3 szaritott edes paprikat kettevagjuk, kiszedjuk belole a magokat, ugyanigy jarunk el az 1 db szaritott eros paprikaval is. Hozzaadjuk a repahoz, paprikahoz ,fokhagymahoz. Raszorunk egy fel csokor koriandert es felet a petrezselyembol. Sozzuk, borsozzuk. A halakat rahelyezzuk a zoldsegekre, olyan modon, hogy szepen elferjenek egymas mellett, ne legyenek egymasra rakva. A halakra raszorjuk a megmaradt koriandert es a megmaradt feladag fokhagymat. Egy talkaban osszekeverjuk a 3/4 pohar olajat a 1 1/2 evokanal pirospaprikaval, 1 kk chilipehellyel (elhagyhato ha a szaritott eros paprikank eleg csipos) 1/2 kiskanal kurkumaval. Raontjuk a halra. Majd az 1 1/2 pohar vizet ontjuk a labasba, de nem  a halra egyenesen, hanem az oldalarol, hogy a pirospaprikas olaj a halon maradjon. Eros tuzon lefedve felforraljuk. Mikor felforrt takareklangra vesszuk es levesszuk rola a fedot. Idonkent egy kanallal veszunk a szaftbol es meglocsoljuk  a halat. Nem szabad keverni. Ezt a fajta etelt korkoros mozdulattal meg szoktak razogatni, jobbra balra mozgatva az edenyt, mint ahogy a toltottkaposztat is szokas. Kb 30-40 perc alatt , megpuhul, hal ,zoldseg, es a szafja is elfo kicsit.  Ha kevesnek talaljuk a levet rajta fozes kozben adjunk meg hozza egy kis vizet. Bar az olajmennyiseg ami ehhez az etelhez kell, ijesztonek tunhet egyesek szamara, egyaltalan nem lesz olajos zsiros , meg aztan a marokkoiak nem is arrol hiresek, hogy dietasan foznenek. Ugyhogy ez az olajmennyiseg  kell bele. Lehet csak friss kenyerrel enni, tunkolni a finom szaftot, avgy fott krumplival. En rizset csianltam melle, feher rizset, semmi mas nem volt rajta csak so es bors, mert a hal eleg fuszeres volt .  Hat akkor, jo etvagyat mindazoknak akik elkeszitik ezt a finomsagot, igerem , nem fogjatok megbanni  :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések