Keresés ebben a blogban

2017. június 10., szombat

Alfajores az isteni argentin sutemeny (alfahoresz)





Akik ismernek , tudjak, nem szeretem az edes eteleket, viszont van par sutemeny aminek en sem tudok ellenallni. Ilyen pl a kremes, a darazsfeszek, a gesztenyes sutemenyek es a mai napunk foszereploje , az Alfajor vagy tobbes szamban alfajores. Kb 27 evvel ezelott ismertuk meg az argentin baratainkat, akik frissen erkeztek az orszagba. Bar mi nem beszeltunk spanyolul, naluk meg csak a fiu beszelt heberul kicsit, elso perctol nagyon jo baratok lettunk. Ismeritek az olyan Tarzan fele beszelgetest ? Kezzel-labbal? Nos pont ugy neztek ki a mi beszelgeteseink is akkoriban. Az ido mult, mi szep lassan mindent ertettunk spanyolul, a beszed is eleg jol ment. Monica is szep lassan megtanult heberul. De a mi beszelgeteseink 27 ev elteltevel is heber-spanyol nyelven folynak, mert igy szoktunk meg :)
  Egy szo mint szaz imadom az argentinokat, nagyon hasonlitanak rank magyarokra. Vendegszeretoek, szeretnek enni-inni, hangosak, vidamak es nagyszeruen foznek. Egyik leghiresebb sutemenyuk a mar fent emlitett Alfajor, amit en tegnap keszitettem eloszor, ket osszekevert receptbol. Egyik recept Monica egy ismerosetol van , egy oreg argentin nenitol, a masik recept pedig egy argentin blogrol. Sok receptet elolvastam mielott nekialltam, kisebb nagyob elteressel, mind ugyanaz. A Monica receptjeben es az altalam talalt receptben a vaj mennyisegenel volt 10 gram elteres, ezert az arany kozeputat valasztottam es elfeleztem a vajat :) A sutemeny porhanyossagat a  kukoricaliszt adja, bar van benne liszt is de kukorica liszt mennyisege nagyobb. A karamellakremhez nincs kiprobalt receptem, mert itt kaphato minden uzletben fel kilos dobozokban, de ma felhivtam Monicat, aki lediktalta az Anyukaja receptjet. Arra keszuljetek fel, hogy sok idobe kerul, viszont ha nekialltok akkor a vegeredmeny karpotolni fog a fazek mellett eltoltott idoert. A suti recept utan beirom az dulce de leche receptjet is pontoisan ugy ahogy lediktaltak nekem.. Akkor most kovetkezzen a recept meg mielott megunjatok a hosszu lere eresztett mondokamat :)


Hozavalok 27db sutihez 5 cm atmeroju kiszuroval vagva:

2 pohar kukoricaliszt (nem kukoricadara, hanem liszt , cornflour)
1 es1/2 pohar liszt
1 zacsko sutopor
200 gr puha vaj
3/4 pohar finom cukor, vagy porcukor
3 tojas sargaja
1 citrom reszelt heja
1 kk vanilia eszencia
3 ek tej vagy brandy
Meropohar (en az uzletben kaphato meropoharat hasznalom ami 2 dl a legnagyobb) 

Toltelekhez:

100 gr kokuszreszelek
1 doboz dulce de leche (kb 400 gr)

Elkeszitese :

A cukrot a puha vajat es a reszelt citrom hejat habosra keverjuk. Hozzaadjuk a vanilia eszenciat a tojasok sargajat egyenkent  , mindig akkor adjuk hozza a kovetkezot, mikor az elozot mar jol bedolgoztuk a krembe. Kanalankent hozzaadjuk a 3 ek tejet is vagy brandyt. Osszekeverjuk a kukoricalisztet , a sima lisztet es a sutoport. Szep lassan adagolva beledolgozzuk a vajas krembe. A vegen nagyon jol kezelheto , selymes tapintasu  tesztat kapunk. Mivel minden orszagban mas es mas a liszt minosege, elofordulhat, hogy ha repedezik a teszta akkor meg kell belekeverni 1-2 ek tejet. Vagy mint nekem pl. zsirosnak talaltam nagyon es meg tettem hozza 1 ek kukoricalisztet, es igy mar tokeletes lett. Etkezesi foliaba tekerjuk az elkeszitett tesztat es a hutobe helyezzuk 1 orara. A sutot 175c melegitjuk , eleg akkor beinditani mikor kivesszuk a tesztat  a hutobol.
   1 ora elteltevel kivesszuk a tesztat a hutoszekrenybol es kinyujtjuk, en enyhen lisztezett sutopapiron nyujtottam.  Kb . fel centi vatagra nyujtsuk, semmikepp sem vekonyabbra. Elokeszitunk egy tepsit amit sutopapirral kibelelunk. A tesztat 5 cm kiszuroval vagjuk ki ,(de legkozelebb  3 cm kiszurot fogok hasznalni , hogy falatkak legyenek) A kiszurt korongokat a tepsibe helyezzuk kb 3-4 cm tavolsagra egymastol, mert meg noni fognak egy kicsit sutes kozben. Betesszuk a sutobe es addig sutjuk mig egesz halvanyan latszik, hogy a szelei pirulnak .Kb olyan legyen mint mikor linzert sutunk. Ehhez olyan 5-7 percre lesz szukseg.
   2 es fel nagy tepsivel lesz ebbol  a mennyisegbol, osszeragasztva mint mar az elejen is irtam 27 db.
   Mikor a korongok kihultek, minden masodik korongra teszunk egy kk dulce de leche kremet, ratesszuk a masik korongot es nagyon finoman megforgatjuk a ket korongot igy elhelyezkedik a krem is. Egy talba ontjuk a kokuszreszeleket, es a megtoltott korongokat egyenkent beleforgatjuk de csak a szeleit. Ahol a krem van ott ra fog ragadni a kokuszreszelek. Megszorjuk porcukorral es mar eheto is. Nagyszeruen dobozolhato, sokaig eltart, de garantaltan nem lesz ideje, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt  eltunteti a csalad. 


A dulce de leche  receptje a kovetkezo (1,3 l lesz belole, szoval ez nagy adag, de mivel sok idobe kerul az elkeszitese, ajanlom a nagy adagot csinalni inkabb.)

Hozzavalok :

3 liter 3% tej
1 kg cukor
1 kk vanilia eszencia , vagy egy fel vaniliarud kikaparva
1 kk szodabikarbona
1 1,3 l sterilizalt csavaros uveg.
3 uveggolyo

Elkeszitese :

Egy nagy fazekat a tuzhelyre helyezunk, beleontjuk a 3 liter tejet, hozzaadjuk a vanilia esznciat es a cukrot. Egy fakanallal addigkavarjuk, mig teljesen elolvad a cukor es mar nem erezzuk az edeny aljan kevergetes kozben.
   Tovabb fozzuk magas nagy hofokon kb 20 percet, vagy mig foni kezd. Ajanlatos allandoan a kozeleben lenni, foleg mikor mar forraspont korul van. Mikor felfott, lehuzzuk az edenyt a tuzrol, es beletesszuk a szodabikarbonat. Nem kell megijedni, rotyogni, buborekolni fog es majdnem kifut az edenybol . Epp ezert kell levenni  a tuzrol mielott beletesszuk a szodabikarbonat ,hogy ne legyen alatta hoforras. Itt jon kepbe a 3 uveggolyo :) Egy kanal segitsegevel, nagyon finoman beletesszuk az uveggolyokat a cukros , szodabikarbonas tejbe es visszatesszuk a tuzre a a fazekunkat. gyenge/kozepes tuzon tovabb fozzuk, egesz finoman buborekoljon forras kozben. Igy fozzuk tovabb 2-2.5 oran keresztul. Ha tul nagy langon fozzuk , akkor kristalyosodni fog, nem marad kremes. Amikor a tej szint valtoztat es barna lesz, a "tej lekvarunk" mar besurusodik es nagy buborekok jelennek meg a felszinen. Ekkor lehuzzuk a tuzrol, mert ha tovabb fozzuk ujbol fenn all  a veszely, hogy kristalyosodni fog . Sterilizalt uvegbe ontjuk  es lezarjuk. Kenyerre kenve, sutemenybe, palacsintaba, barmibe nagyon finom. Jo etvagyat !

u.i.  letezik suritett tejbol keszitett valtozat is ami sokkal kevesebb idobe kerul, kerestem egy receptet a netrol : . Felfozunk egy fazekban vizet, levesszuk a suritett tej konzervrol a cimket es az oldalara fektetve, beletesszuk a forrasban levo vizbe. Kb 3 orat fozzuk, gyongyozve, mint a huslevest. 3 ora mulva kesz a dulce de leche kremunk. Idoben ugyanannyi mint a blogban leirt, csak eppen nem kell vele foglalkozni, ezert egyszerubb. Arra figyelni kell, hogy a viz teljesen lepje el, es fontos hgoy az oldalara legyen fektetve, mint ahogy azt fentebb mar irtam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése