Marokkoi frena lepenykenyer II.



Ma a szamonra legkedveltebb kenyeremet hozom el Nektek. Ami inkabb lepenykenyer ,marokkoi frena kenyer.. Mar van belole egy a blogon, de most egy izraeli receptgyujto oldalon ratalaltam az igazira. Kiprobaltam es tenyleg olyan lett amilyennek igertek. Kicsit idoigenyes, de megeri a raforditott idot. Ezt a recepotet kiprobaltam kovasszal is es instant elesztovel is ahogy az eredeti receptben . Az elesztos nekem jobban izlett ez esetben, szinte alig lehetett erezni a sulyat, nagyob lyukak voltak benne, ugyis mondhatnam, amolyan noies kenyer lett belole :) A kovaszos is nagyon finom volt, azt a ferjem szerette jobban, valamivel kisebbek voltak benne a lyukak, de az is konnyu szerkezetu teszta volt, viszont megis kicsit "testesebb" valahogy. Szoval a receptet az elesztos valtrozatra irom le. Ket reszbol all a recept, az elso resz egy eloteszta amit sutes elotti nap keszitunk el es a konyhapulton hagyjuk masnapig. En 24 orat hagytam allni, a recept szerint legalabb 14 orat kell pihentetni de ha tobb annal jobb. Kovetkezzen a recept :)

Hozzavalok az elotesztahoz :

1 pohar liszt
1/8 kk poreleszto 
1/2 pohar viz.
Jol elkeverni egy talban es huzatmentes helyre tenni masnapig.

Masnapi teendonk:



Masnap beleteszed az elotesztat  a keverotalba, hozzaadsz
 2 pohar lisztet (figyelem a liszt mennyisege lehet valtozo liszttol fuggoen, en az elso adaghoz meg adtam kb 2 ek )
1,5 kk so
1/2 kk poreleszto
1 pohar viz
1ek cukor

Elkeszitese :

A dagasztogep keverolapatjaval (nem tevedes,keverolapatot hasznalunk)  4-5 percet keverjuk. Nagyon ragacsos tesztat kapunk, olyat mint egy hig nokedli teszta de addig keverjuk mig a teszta mar nem ragad az ust falahoz. Persze meg mindig ragacsos es igy is lesz mindvegig. 4-5 perc elteltevel kicsereljuk a keverolapatot a dagasztokarra es azzal folytatjuk tovabb , addig mig  a teszta szep fenyes lesz. Ekkor atteszed a teszat egy talba es 1 orat pihenteted. 1 ora elteltevel nagyon olajos kezzel sziromhajtogatast vegzel a tesztan megpedig ugy hogy kb 8 hajtogatas legyen.  Ezt ugy keszul, hogy a teszta ala nyulsz egy darabot megfogsz es finoman athuzod a teszta masik felere, kozben mindig forgatsz egyet  a taladon amiben a teszta van.  Letakarod  , es pihenteted kb 30-40 percet,, aztan ujbol sziromhajtogatast vegzel ugyanugy mint elso alkalommal es ujbol pihenteted 40 percet letakarva.
 a 40 perc elteltevel kiboritod egy jol megolajozott feluletre. 

Megprobalod nagyon finom mozdulatokkal teglalap alakura igazitani, anelkul hogy a buborekok kipukkannanak.Kettevagod a tesztat  a kozepen.  Minden darabot 3-ba hajtasz, mintha egy levelpapirt hajtanal ossze ,mielott boritekba teszed.  Ugyanigy jarsz el a masik darab tesztaval is. Ezutan megforditod a tesztat, hogy a hajtogatott resz alulra essen, vagyis  a munkafeluletre. A munkafelulet mindvegig legyen olajos vagy lisztes. (olajosat ajanlom) Letakarod es pihenteted 30 percet.
   30 perc piheno utan, nagyon finoman, olajos kezzel kicsit megnyujtod, a kozepetol a szelei fele.  Kb fuzetmeret nagysagura nyujtsuk, csak valamivel keskenyebbre.A buborekokra itt is nagyon vigyazzunk, nem szabad kipukkasztani oket, minel tobb a buborek annal lyukacsosab lesz a kenyerunk. Miutan mindket reszt kicsit megnyujtottuk, letakarjuk foliaval, es pihentetjuk 30 percet. Addig bemelegited a sutot 230c-ra a tepsivel egyutt. Lehet sutni tepsiben , sutokovon, Ki mit valaszt en tepsiben sutottem legkeveressel. A suto aljaba tettem egy kisebb tepsit amibe tettem vizet azzal egyutt melegedett fel a suto a kello homersekletre. Mikor bemelegedett a sutonk, megszorjuk a kenyerkeket finoman liszttel. Ettol jo ropogos lesz a teteje. Kiveszed a forro tepsit a sutobol,  szorunk ra lisztet, ket helyre, ahova a kenyerkeket fogjuk tennies betoljuk a sutobe. Mivel a kenyerek nagyuon lagy tesztabol kesuzlnek, finoman olajos vagy lisztes kezzel nyuljunk ala. Szep pirosra sutjuk. Mikor kivesszuk a  sutobol finoman megpermetezzuk vizzel. 


U.i.  Miutan a kenyerunka  sutoben van, kb 6 perc mulva kivesszuk a vizes edenyunket a suto aljabol s nelkule sutjuk tovabb a kenyerunket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések